Ni har väl inte missat...

Mitt nya företag? Eller ja, UF-företag! Jag kommer driva ett företag i ett år i skolan och gissa vad jag ska göra! Vegan cupcakes catering! Helt sjukt bra idé tycker jag. Vi har redan några beställningar på g!
Kolla in vår blogg vettja:

http://cupcakesmm.blogspot.com

Sprid gärna ordet!


Jag brukar ha café på spelningar i Örebro och här har jag gjort minicupcakes! Missa inte nästa spelning som är den 31a oktober. All for nothing, Big Deal, Values och Young Ones spelar. Café finns såklart på plats. Kom dit!

Jordgubbssmoothie



Recept:

2 glas

8 frysta jordgubbar (bättre än färska då det blir isigt)
2-3 dl sojamjölk
1 ½ dl vaniljglass
2 msk socker

Börja med att mixa lite jordgubbar och lite sojamjölk åt taget och fortsätt tills allt är tillsatt. Lägg därefter i vaniljglassen och socker och fortsätt mixa. (man behöver alltså en blender av något slag).
Enjoy!

Punkgryta # 2 GG Allin-gryta



Lågkonja vettni... vi fortsätter på temat!

Recept:

Pasta (euroshopper)
Haricot verts (euroshopper)
1 förpackning salsamix (Go Green)
1 burk majs (euroshopper)
½ burk krossade tomater (euroshopper)
1 dl röda linser (eldorado)
1 burk champinjoner (euroshopper)
Spiskummin
Garam Masala
Salt
Peppar

Koka valfri mängd pasta beroende på hur många som äter. Koka linser,  3 delar vätska med 1 del linser. Stek champinjonerna tillsammans med haricot verts, salta och peppra. Tillsätt salsamix, majs och krossade tomater. När linserna är färdigkokta lägger du i de tillsammans med resten. Krydda. Låt det puttra i ca 20 min. När pastan är klar så rör man ihop allt i en stor gryta. KLART.

Punkgryta # 1 Sid Vicious-gryta

Jag ska med detta inlägg visa hur man kan göra billig (SVINBILLIG) och god mat.
Det gäller att fynda billiga varor, som t.ex euroshopper. Men det visste ni redan!





Recept:
4 personer

Gryta:

½ burk krossade tomater (euroshopper)
1/3 påse Broccolimix (euroshopper)
Kikärtor (köpa påse koka hemma!)
Kidneybönor (Köpa påse koka hemma!)
Koriander
Garam Masala
Salt
Peppar

Börja med att steka broccolimix tills vattnet har gått ur helt och tillsätt sedan krossade tomater. Krydda!
Tillsätt sedan bönor och rör om. Mums.

Sallad:

1/3 vitkålshuvud
Äppelcidervinäger
Olivolja
Örtsalt
Peppar

Hacka sallad och blanda i resten.

Hasselnötscookies med jordnötter



Recept:

175 grader
15 min


2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ tsk bikarbonat
1,75 dl farinsocker
½ tsk vaniljsocker
100 g smör (rumstemperatur)
3 msk vatten
1 krm salt
1 pkt hasselnötsmassaaaaaaaa!
2,5 dl jordnötter (osaltade)

Blanda alla torra ingredienser och hacka smöret i några bitar, blanda i smöret med hjälp av händerna och sen lägg i all hasselnötsmassa och fortsätt blanda till en jämn smet, häll i vattnet och blanda ytterligare! Platta sedan ut små bitar på bakplåtspapper och platta ut dom tills dom är ungefär 5 cm i diameter.

Notera att de inte ska bli hårda i ugnen, utan de stelnar först när de ha kallnat och blir sega och goa i mitten. Mumma på den du.

Jordnötssmörscupcakes



Recept:

1,8 dl sojamjölk
2 tsk äppelcidervinäger
1,2 dl jordnötssmör med bitar
0,8 dl rapsolja
1,7 dl socker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk krossade linfrön
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1/4 tsk salt

1. Värm upp ugnen till 175 grader och förbered muffinsformarna.
2. Mixa sojamjölken med äppelcidervinäger, gärna med en mixerstav eller liknande och låt den ligga en stund.
3. Blanda jordnötssmör, olja, socker, sirap, vaniljsocker och linfrön i en annan bunke tills allt blir en fin smet.
4. Blanda sedan i mjölet, bakplver, bikarbonat och salt. Sedan resten av de torra ingredienserna.
5. Fyll ungefär 2/3 av formarna och lägg sedan in i ugnen i ca 25 min.

Detta har helt klart blivit en ny favorit här hemma. Muffinsarna är inte alls för söta vilket är bra då jag lägger frosting och choklad på. MUMS!

Kavlis fettfria majonäs..

Kavli har beslutat att de inte ska tillverka dessa längre vilket är väldigt synd för det är det enda veganalternativet som finns i affärerna. Det finns i och för sig den i burk, kommer inte riktigt på vad den heter, MEN, den är dyr och smakar inte alls lika bra som kavlis. Tråkigt tråkigt. Se till att mailbomba de nu så de kan börja med tillverklingen igen! Eller ja. Man kan ju alltid försöka :)



Morotskakacupcakes



Ugn: 180 grader, 26-30 min.

Ingredienser:

1,7 dl mjöl
3/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/4 tsk kanel
1/4 tsk ingefära
1,7 dl socker
0,8 dl rapsolja
0,8 dl naturell soja-youghurt
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl riven morot

Frosting:

100 g tofuline creamy spread
60 g veg margarin (mjukt)
300  g florsocker
½ citron, saften

Blanda socker, rapsolja, youghurt och vaniljsocker, blanda sedan i mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddorna. Rör om ordentligt och tillsätt sedan rivna morötter.
Lägg upp ca 7 muffinsformar på en plåt och häll i smet tills formen är ca 2/3 full.

Cupcakes

Eftersom det är spelning på måndag (This is hell, dead swans mfl i Örebro) så har jag provbakat, ska nämligen ha vegcafé på spelningen, detta recept är taget från boken Vegan Cupcakes Take Over The World.
Jag har dock gjort jättesmå ändringar då jag har tagit hänsyn till vanilj och chokladextrakt. Det är vanilj eller choklad som har fått dra i alkohol. Vet inte hur nogranna folk är med detta då de flesta är straight edge, men det är lika bra att vara på den säkra sidan och ta bort detta från receptet.
Kom gärna med synpunkter kring detta så jag vet hur pass allvarligt det är om man är straight edge/nykterist och äter bakelser som innehåller några matskedar alkohol.
Som sagt, skulle vara bra om några kunde uttala sig om detta och tillsvidare kommer jag INTE använda någon form av extrakt i bakning.



Recept:
Ca 12 st
Ugn 180 grader
18-20 min i ugn

2½ dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
1,75 dl socker
0,75 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2½ dl vetemjöl
0,75 dl kakao
3/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt

Börja med att vispa ihop sojamjölken och äppelcidervinägern och låt stå i några min. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke. Sedan häller du rapsoljan i sojamjölken och sedan de torra ingredienserna. Vispa ordentligt, klumparna ska bort!  Häll sedan smeten i lite mer än hälften i varje muffinsform och sen ska det in i ugnen.

Frosting:

100 g tofuline creamy spread
60 g veg margarin (mjukt)
300  g florsocker
½ citron, saften

Blanda osten med smöret och häll sedan i florsockret och vispa. Avsluta med citronsaft och vispa lite till. Sedan använder du en valfri spritstyll för att välja mönster på muffinsarna.

Rosengrens morotssoppa med timjan



recept taget från Magnus pappas kusin som är en killer på vegetarisk mat!

Recept:
2 pers

1 l vatten
3 morötter
2 potatisar
1 gullök
200 g rotselleri
2 buljongtärningar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
Timjan

Hacka allting i små tärningar och stek allt i ca 15 min, koka upp med buljongen i ca 20 min (tills allt har mjuknat). Krydda med timjan efter smak. Sedan mixar du allting med en matbredare eller en mixerstav.

Servera gärna med en klick soyghurt blandat med ceylonkanel (vanlig kanel går också bra).

Klassisk spenatsoppa


Ser inte direkt lockande ut men det är väldigt gott!

Recept:

250 g fryst spenat
4 dl vatten
1 buljongtärning
½ dl sojamjölk
1½ tsk vetemjöl
Salt
Vitpeppar (krydda på ordentligt med vitpepparn!)
Svartpeppar

Koka upp buljongvattnet, häll i spenaten och kryddorna. Tillsätt sedan -lite- vetemjöl åt taget och vispa ordentligt. Häll i sojamjölken och låt koka under lock i ca 10 min.
Busenkelt, jättegott och framför allt jättenyttigt.

Piroger (igen)

Fast med med ett annat degrecept och andra fyllningar.

Ugn:
225 grader
10-15 min

Pirogdeg:
25 g jäst
100 g mjölkfritt margarin
2 1/2 dl sojamjölk
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl (Här kan man byta ut ca 3 dl av vetemjölet till grahamsmjöl istället om man vill det!)

Smält smör i en kastrull och blanda i sojamjölken, det ska bli fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke och ta lite av vätskan och lös upp jästen. Häll i salt och mjölet. Bra att använda elvisp med degkrokar, går snabbare då! Låt degen jäsa i ca 1 timma.

Curryfyllning:
1 morot (riven)
Blomkål
Ärtor
½ potatis
½ gullök
½ paprika
3 champinjoner
½ pkt majs
Curry
Salt
Peppar

Riv moroten i en bunke, hacka allting som ska i och krydda. Stek sedan allting i ca 5 min.



Tofu & spenatfyllning:
300 g tofu
7 bitar spenat (fryst)
1 pkt Zeta bönblandning
Sojasås
Basilika (ej färsk)
Timjan
Örtsalt
Peppar

Här ska ingenting stekas utan blanda alla ingredienser bara.



Färsfyllning:
200 g soyafärs
1 dl passerade tomater
½ pkt majs
½ gullök
3 champinjoner
1 näve haricot verts
Salt
Peppar
Pizzakrydda

Hacka lök och stek, häll i färs och resten av ingredienserna och stek tills allting är som en vanlig färssås.




Gör pirogerna efter hur stora du själv vill ha dom. Börja med att ta en bit deg och kavla ut den tills den blir hyffsat platt och rund, lägg fyllningen i mitten, vik pirogen och ta en gaffel för att fästa degsidorna med varandra. Lägg i ugnen i ca 10-15 min och låt svalna rejält innan du äter dom. Annars bränner du tungan!



Mumsfillibabba

tofubiffar med potatismos, ugnsbakade moroter och broccoli



Råkade laga fruktansvärt goda tofubiffar idag! (jag säger råkade för jag improviserade faktiskt fram dom haha)

Vad du behöver:
250 gram tofu (köpte min på asiataffären brevid andrum i göteborg, 12 kronor för 500 gram)
4 morötter
6 potatisar
ströbröd
vetemjöl
1 broccoli
pizzakrydda
grillkrydda
örtsalt
cayennepeppar
vatten
ev. sojamjölk


Hur du gör:
Tofubiffarna:
smula ner all tofu i en bunke, riv ner en morot och blanda vatten med ströbröd i en liten skål och ha i detta i bunken.
tillsätt kryddorna, lite vetemjöl och mixa med en mixerstav. När potatisarna har kokat klart tar du av dom från plattan och lägger i en halv potatis i smeten och mixar ihop den med resten av ingredienserna.

Ta fram en stekpanna och stek biffarna på hög värme med lite olja i pannan. Ett tips är att använda två stekspadar för att forma biffarna när dom väl är i pannan då det kan vara rätt kletigt.

Hur du gör:
Potatismos:
har du inte lärt dig detta än så är det dags.
När potatisarna kokat klart så häller du ur vattnet, häller tillbaka potatisarna i kastrullen och antingen använder du en potatismosare(?) eller en mixerstav. skillnaden är att använder du mixerstav så blir det lätt ett mer puréliknande mos (jag gillar det så jag använder mixerstav)

När allt är mosigt och klart. krydda med peppar och örtsalt och eventuellt en skvätt sojamjölk.

Hur du gör:
Broccoli:
Hacka broccolin i lagom stora delar, ha i vatten och broccolin i en kastrull och koka tills dom känns klara. salta RIKLIGT!

Hur du gör:
Ugnsbakade Morötter:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter och hacka i lagom stora bitar. lägg dom i en form  och ha på olivolja och salt
låt dom vara i ugnen mellan 15-20 minuter

/Magnus

Tabouleh







Klassisk libanesisk couscoussallad.

Recept:

1 kruka persilija
1 stor tomat
½ rödlök
2 dl couscous
Citronsaft
ev. salt

Finhacka allt och blanda i med couscous. Smaka av och salta/ häll citronsaft efter smak.

Rotfrukter och linsbiffar




Recept:

Ugnsbakade rotfrukter:

1 stor palsternacka
½ kålrot
4-5 potatisar
4-5 morötter
½ rotselleri
1 purjolök
Salt
Peppar

Linsbiffar:

3 dl linser
1 potatis
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 msk mjöl
Salt
Peppar
Cayennepeppar

Youghurtsås:

Soyghurt
Vitlök

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala alla rotfrukter, hacka rotfrukterna som du vill ha de, till exempel som stavar. Hacka purjolöken som vanligt, till små ringar. När detta är klart kryddar du och sedan lägger du in detta i ugnen, först i 15 min, ta ut och rör om och därefter ungefär 15-20min.

Under tiden rotfrukterna är i ugnen börja med att skala och hacka potatisen i tärningar, koka linserna och potatisen, de ska vara lite överkokta så att det blir en bra "färs". När detta är klart tar du ett durkslag och låten vattnet rinna av. Skala moroten och riv i en skål, pressa vitlöken. När linserna och potatisen är klara lägger du in detta i skålen, rör om och blanda in resten av ingredienserna. Forma hur stora du vill ha de och stek i olivolja, låg värme! Man måste ha tålamod med dessa biffar då de bokstavligt talat ska stekas på väldigt låg värme.

Glöm inte youghurtsåsen! Servera helst med saftiga grönsaker, det blir rätt torrt med avocado märkte jag.

/Hélin

RSS 2.0
Blogglista.se