tofucurrypizza för mästare!

tofucurrypizza för mästare!
En smarrig pizza för mästare med champinjoner och vitlökssås!

Recept:
Deg: 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram mjölkfritt margarin
1½ dl växtmjölk soya/ris/havre

Pålägg: Marinerad Tofu
Champinjoner
Curry
Tomatpuré
Oregano

Vitlökssås: 2 stora vitlöksklyftor
1 pkt Tofutti sourcream (hemköp)
1 pkt soyagrädde
2 nypor socker
salt och pepppar

Gör såhär: Smält smöret i micron samtidigt som du blandar i alla dom andra ingredienserna i en bunke. Rör om med en sked tills en deg bildas, knåda degen i bunken men händerna tills den är fast och fin. Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper på och lägg på tomatpuré. Skär tofun i passande bitar och stek dom lite lätt i en panna med curry (inte på för hög värme) så dom får smak och ha på dom med champinjonerna på pizzan. Krydda med curry och in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. När den har varit inne, krydda med oregano.

Såsen:
Späd ut så mkt tofutti du behöver med soyagrädde och ha i 2 pressade vitlöksklyftor i. Två nypor socker och lite salt och peppar sen in i kylen och dra åt sig (förbered såsen i förväg till denna pizzan)

/Magnus

pasta med skinksås

pasta med skinksås
rörde ihop en jättelätt skinksås med redwood"bacon", smakade susen!

Recept: 50 gram mjölkfritt smör
3 dl osötad soyamjölk
2 msk vetemjöl
3 dl soyagrädde
3 "slicear" redwood låtsasbacon (finns på goodstore och english shop i sthlm bl.a.)
salt och peppar

Sås: Smält smöret i kastrull, blanda 1 dl soyamjölk med 2 matskedar vetemjöl. Rör om tills klumparna försvinner och blanda det med smöret i kastrullen. häll på grädde sakta sakta medans du vispar om såsen, krydda med salt och peppar (rikligt, soyamjölken kan lätt ta över smaken.)  koka upp och låt det tjockna lite sen späd ut med resten av mjölken och häll i baconbiterna skurna i den formen du önskar. låt den puttra på medel värme annars kan den bli allt för tjock.

Pasta:
Kan ni inte koka pasta bör ni nog skämmas men här kommer det ändå: koka upp vatten lagom till hur mkt pasta ni ska äta, salta rikligt och häll i pastan när vattnet kokar. låt koka i cirka 20 minuter sen är det klart!


/Magnus

tacochipsdipp!

tacochipsdipp!
Ikväll är det filmdags, så jag rörde ihop en taco-chipsdipp!  blir mums.

Recept:
1 pkt Tofutti sour cream
en skvätt matlagningtgrädde för rätt konsistens
½ pkt santa maria tacokrydda (var varsam med  vilket märke, tex. coops innehåller animaler. Jag har googlat och santa marias E-kod är inte animalisk!)

/Magnus

"kebab" i bröd


Åt idag det godaste jag ätit på riktigt länge, Tzay i bröd med hemmagjord vitlökssås. mums!

Recept: 250gram Tzay bitar (ett halv paket räcker till tre kebabboz)
3 pitabröd (jag köpte eldorado.. skitbilliga på hemköp, 10 kronor tror jag!
2 stora vitlöksklyftor
1 pkt Tofutti sourcream (finns på hemköp)
1 pkt Gogreen soyamatlagningsgrädde
2 nypor socker
salt och pepppar
sallad

Vitlökssås: Häll 80% av tofuttin i en skål, spä ut med soyagrädden tills ni får den konsistens ni vill ha. (note: var varsamma med grädden, den blir snabbt tunnare än man tror) pressa ner vitlöksklyftorna och ha i sockret, saltet och pepparn. rör om och mosa bort klumparna tills såsen är helt slät. Låt stå i kylen och dra till sig extra smak i 10-20 minuter!

Stek Tzayen lite snabbt på hög temperatur, låter du den ligga för länge blir den bränd (alternativt låt den ligga länge på låg temperatur men vem har tid med det?!) finhacka salladen och kör pitabröden i micron (skär hål i dom innan annars kan det bli krångligt att göra det när dom är varma!) sen ha i Tzayen, salladen och vitlökssåsen och andra valfria grönsaker. MUMS!

/Magnus

Falafelrullar

Falafelrullar

Har varit lite inaktivt måndag/tisdag pga att jag har käkat falafel från bagdad två dagar i rad.
(Hélin käkade bara i måndags!) men vad fan, bagdad är stans (Örebros) bästa falafelhak!

/Magnus

kycklingcurrypirog

kycklingcurrypirog
Victor och Cissi var precis här och lagade mat med oss, fick bli piroger! vi gjorde två olika. Dels den här kycklingcurryn (rester från häromdagen!) och en bönmixfyllning som Hélin kommer få lägga upp imorgon.

Recept:
Deg: 15 gram jäst
100 gram mjölkfritt smör
2 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:

http://wegipedia.blogg.se/2008/april/kycklinggryta.html

Smält smöret i micro/kastrull, blanda i vattnet så det uppnår fingertemperatur. smula i jästen och blanda så det inte finns några jästklumpar kvar. Rör ner mjölet och börja forma en deg. Låt degen jäsa till ungefär dubbel storlek (tar cirkus 40-50 minuter)

Efter att degen har jäst så kavlar du ut den till platta kakor och lägger på fyllningen. Vik dom som en fullmåne och nagga kanterna snyggt med en gaffel. Pensla dom sedan med vatten och ha in dom i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter beroende på storlek.

/Magnus

Drottningpaj

Blåbär och hallonpaj
Jättegod smulpaj som inte tar en halvtimme att göra ens, funkar asbra med oatlys vanliljsås.

räcker till en hel plåt
Recept:

300 gram mjölkfritt margarin
8 dl mjöl
4 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
600 gram hallon/blåbär (coop har 200gramspaket, skitbra!)

sätt ugnen på 200 grader, blanda av sockret med vetemjölet. Smula ner smöret så det blir grynigt (det är en bra idé att ha låtit det stå framme en stund med andra ord). ha i bakpulvret och vaniljsockret.
Sprid ut hälften av "degen" på en plåt, ha på bären och ha sedan på resten av degen.
In i ugnen tills den ser mumsig ut!

/Magnus

hotdogz

hotdogz

Välkänd fastfood, jag använde mig av Viana Real Jumbos-korvar som är gjorda av tofu etc. riktigt smaskiga, finns på goodstore i sthlm bl.a.

Tillbehör:
Korvbrödsbagarns STORA korvbröd
Rostad lök
Slotts stark/söt senap
Heinz ekologiska ketchup
Coops asfräna potatis! finns på coop extra här i Örebro (och förmodligen på alla coop!)


/Magnus

Omräkningstabell

Jag hittade en grym omräkningstabell! Bra att ha om man har engelska recept o.s.v!

 

Mått:

1 stick of butter = 120 g
1 cup of self raising flour = Extra fint vetemjöl 2 1/2 dl
1 cup all purpose flour = Ett mjöl med bakpulver i 2 1/2 dl (funkar bra med vanligt mjöl)
1 pinch (nypa) = mindre än 1/8 tesked (torr)
1 dash (stänk) = tre droppar till knappt 1 1/8 tesked (våt)
1 tablespoon = 3 teskedar
1 teaspoon = 1 tesked
1 ounce (oz.) = 30 gram

 

Temperaturer:

300 F = 148,8 C
325 F = 162,8 C
350 F = 177 C
375 F = 190 C

 

/Hélin

 


Vegan cupcakes take over the world

Vegan cupcakes take over the world

Beställde den här boken från www.adlibris.com. Ingen fraktkostnad eller något sådant. Superbra bok med många recept på både frostings och själva cupcaksen. Dock för lite bilder! Jag rekommenderar den ändå, superbra inledning om vad man bör tänka på innan och förklaringar på vad det mesta är o.s.v :)
Jag har inte börjat baka något ännu ur boken, men det kommer! Då tänkte jag börja med en banansplit cupcake! MUMS!

/Hélin

kycklinggryta

kycklinggryta
Jag och Hélin fixade en FET kycklinggryta, förmodligen den godaste vi någonsin gjort. DIY blir verkligen bäst!

4 personer
Recept: en liten påse (300g) veggo-kyckling
3,5 dl soyagrädde
50-60 gram mjölkfritt smör
3 dl soyamjölk
curry
2 msk vetemjöl
2,5 msk grönsaksbuljong
1 gullök
2 klyftor vitlök
½ paprika
1 burk skivade champinjoner
300g cashewnötter

3 dl jasminris
7½ dl vatten
1 tsk salt

Sås: smält smöret i kastrullen, blanda 1 dl soyamjölk med 2 msk vetemjöl. Rör om tills klumparna försvinner, sen häller du det i smöret. Häll på hälften av grädden och krydda med curry och grönsaksbuljongen. Koka upp det tills det tjocknar lite. Späd ut med resten av mjölken, grädden och krydda med curry efter smak. Häll i cashewnötterna och koka upp.

Kyckling: fräs löken någon minut, lägg till kycklingen. Låt det steka i några minuter, häll i champinjonerna och paprika. Stek tills kycklingen får lite färg. Pressa vitlök. När detta är klart så häller du såsen över kycklingen.

Ris: Koka upp vattnet, häll i salt. Lägg i riset och låt koka i 20 min på medelvärme med lock.

Detta går superfort att göra och det blir hur gott som helst!

/Magnus & Hélin

soygurt

soygurt

Frukostdags! fick bli tre mackor med redwoodskinka, ett glas TOFULINE (faktiskt rätt god!) soyamjölk och en tallrik soygurt, hade aldrig provat denna innan och var inte säker på att den var vegansk iom att det bara stog "mjölkfri" men jag kikade på hemsidan och fick se:

"Helt vegetabilisk sojaprodukt smaksatt med blåbär. Ett gott och nyttigt alternativ till yoghurt och ett perfekt mellanmål."

dagens frukosttips med andra ord!

/Magnus

tacopaj

tacopaj

En svingod tacopaj som är riktigt SIMPEL att göra!

Recept:
Deg: 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram mjölkfritt margarin
1½ dl växtmjölk soya/ris/havre

Fyllning:
2 påsar santa maria vegetarian tacomix
Haricoverts
Färska champinjoner
1 lök
½ paprika

Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop ingredienserna till en deg, kavla ut den och placera i valfri form.
Gör i ordning tacomixen (2 dl krossad tomat och 3 dl vatten, den ska inte vara för vattnig)
fräs löken och grönsakerna. Blanda ihop allt.
Lägg ner allt i formen och sätt in den i ugnen, låt den stå inne i 10-12 minuter.

/Magnus

kärleksmums

kärleksmums

kärleksmums som Hélin och jag gjorde för ett tag sedan, riktigt smarrigt!

Recept:
Smet: ½ dl soyagrädde
3 dl socker
1½ dl soyamjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
150g smält mjölkfritt smör

Glasyr: 4 dl florsocker
4 msk smält mjökfritt margarin
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 msk vatten

Garnering: Kokos

Sätt ugnen på 225 grader. blanda sockret, grädden och mjölken. Vispa ner mjölet och dom andra torra ingredienserna, ha i det smälta smöret. Görs enklast i smord långpanna i 10-15 minuter.

PS. ha inte på glasyren direkt, då smälter den! (duuuh)

/Magnus

pannkizar

pannkizar
Jag stekte feta pannkizar

Recept:
50 gram mjölkfritt smör
7 dl växtmjölk soya/ris/havre
4 dl vetemjöl
½ tesked salt

STEK PÅ HÖG VÄRME!

/Magnus

RSS 2.0